community opera project: sounds of longing - de munt

Publicatiedatum: 
Vrijdag, 4 november 2016 - 02:21

Operahuis De Munt  wil  samen met verschillende gemeenschappen en de gemeenschapscentra van Brussel een ‘community opera’ maken gebaseerd op de mythe van Orpheus en Eurydice en het gelijkaardige liefdesverhaal van Leila en Majnun. 

Het wordt een feest ter ere van de verwantschap en eigenheid van de Westerse en Midden-Oosterse tradities – vol muziek, poëzie en beeldende kunst! De Munt brengt met dit project twee tradities én mensen samen. Brusselaars, van alle leeftijden, en van verschillende sociale, culturele en religieuze achtergrond, die samen de verhalen interpreteren, in hun taal en met hun muziek! Door aan een gezamenlijk creatie te bouwen hopen we de verschillen tussen culturen en mensen kleiner te maken en de gelijkenissen groter. 

De partners van het lokaal cultuurbeleid van SPW vinden dit een fantastisch project en willen daarom zoveel mogelijk Woluwenaren mee laten genieten - hetzij via een bestaande groep, hetzij via een paar nieuwe groepen die we via GC Kontakt oprichten. 

community opera

Wat doen we bij GC Kontakt?

  • ZANGGROEP

Vanuit het gemeenschapscentrum Kontakt stapte we in dit project. Verschillende Woluwenaren hadden zin om de liefde voor het zingen te herontdekken.
Daarom startten we met een zanggroep die om de twee weken samenkomt onder begeleiding van Henk De Laat.
Henk is een zeer bekwame muzikant en zanger die zich specialiseert in het samen laten zingen en improvisatie van de stem.

Tijdens deze samenkomsten wordt er uit volle borst gezongen, geluisterd en plezier gehaald uit het samen zingen. Er wordt vertrokken vanuit de verhalen van Orpheus en Eurydice en Leila en Majnun. Hoe de verhalen geïnterpreteerd worden door de deelnemers vormt de leidraad bij de improvisatie en het zingen. Zo komen we telkens tot een mooie samenzang!

Heb jij zin om eens mee te doen? Dan ben je zeker welkom!

Het gaat hier vooral om samen te zingen en elkaars stemmen te leren kennen. Of je nu al veel zangervaring hebt of niet, het plezier dat we daar uithalen is voor ons het belangrijkst!

De eerstvolgende bijeenkomst is op donderdag 10 november 2016 in GC Kontakt om 19u30.

De keer daarna gaan we ons buitenshuis laten inspireren door de ‘Storytellers’ van De Munt. Op 26 november 2016 gaan we richting GC De Vaartkapoen. We laten ons volledig onderdompelen in deze muzikale en beeldende voorstelling rond de twee verhalen!


Andere ideeën?

Heb jij als individu zin om samen met lokale en internationale kunstenaars én de diverse bevolking van Brussel mee te bouwen aan een artistiek universum geïnspireerd door deze verhalen over liefde en verlangen? 

Ben je zelf reeds deelnemer van een bestaande groep artistiekelingen, knutselaars, zangers, dansers, … En willen jullie graag als groep deelnemen? Maar weet je niet waar te beginnen?

In beide gevallen mag je ook steeds contact opnemen met Hanne Styfhals van GC Kontakt.

Ter info:  er zijn in andere gemeentes ook andere groepen gestart: vb dans in Etterbeek, dabke (arabische volksdans) in Schaarbeek, etc... . Dus als jullie liever dansen, kan je ook daarbij aansluiten!


Algemene timeline van het project

In september is het project van start gegaan. Sindsdien zijn er reeds enkele groepen gestart met samenkomen en repeteren.

Op 26 november 2016 kunnen de groepen inspiratie gaan opdoen in de Vaartkapoen. Daar bieden de Storytellers van de Munt een boeiende en inspirerende voorstelling van hun interpretatie van de Mythes.

Daarna gaan de repetities verder. De groepen/individuen kiezen voor zichzelf wanneer ze repeteren en hoe ze de verhalen zelf interpreteren. Bij GC Kontakt proberen we iedere twee weken op donderdagavond samen te komen en uit volle borst te zingen (specifieke data komen er aan).

De zanggroep van GC Kontakt werkt momenteel toe naar het Communityconcert op 24 mei 2017.

Hierna wordt beslist of we verder werken naar een tweede concert in november 2017, waarna we kunnen doorwerken tot de grote finale in mei 2018. Dan trekt er een fantasievolle parade door de stad met een grote operaproductie!

Dit betekent dat de zanggroep tot aan de finale meedoet, of zelfs na mei 2018 nog kan blijven bestaan, maar kan ook betekenen dat jullie beslissen om ermee te stoppen na het eerste concert of na de finale. Dat is volledig jullie keuze! Het gehele project wordt door jullie mee vormgegeven!


Info en inschrijvingen?

Heb je interesse of vragen? Neem dan contact op met Hanne Styfhals van GC Kontakt via mail hanne.styfhals@vgc.be  of via telefoon 02 762 37 74.