oproep: community opera project: sounds of longing - de munt

Publicatiedatum: 
Donderdag, 14 july 2016 - 09:21

Operahuis De Munt wil samen met verschillende gemeenschappen en de gemeenschapscentra van Brussel een ‘community opera’ maken gebaseerd op de mythe van Orpheus en Eurydice en het gelijkaardige liefdesverhaal van Leila en Majnun. 

Het wordt een feest ter ere van de verwantschap en eigenheid van de Westerse en Midden-Oosterse tradities – vol muziek, poëzie en beeldende kunst! De Munt brengt met dit project twee tradities én mensen samen. Brusselaars, van alle leeftijden, en van verschillende sociale, culturele en religieuze achtergrond, die samen de verhalen interpreteren, in hun taal en met hun muziek! Door aan een gezamenlijk creatie te bouwen hopen we de verschillen tussen culturen en mensen kleiner te maken en de gelijkenissen groter. 

De partners van het lokaal cultuurbeleid van SPW vinden dit een fantatisch project en willen daarom zoveel mogelijk Woluwenaren mee laten genieten - hetzij via een bestaande groep, hetzij via een paar nieuwe groepen die we via GC Kontakt oprichten. 

Het jij als individu zin om samen met lokale en internationale kunstenaars én de diverse bevolking van Brussel mee te bouwen aan een artistiek universum geïnspireerd door deze verhalen over liefde en verlangen? Lees dan even verder! 

oproep opera

Wat bieden we aan vanuit GC Kontakt en wat is de timeline als jullie mee willen doen?

Op 22 en 24 september zal Airan Berg, artistiek leider van het project de vele geheimen van het project ontsluieren. Het volledige parcours, de verschillende fases en de deelnamemogelijkheden worden dan toegelicht.

Wij gaan vanuit Sint-Pieters-Woluwe op 22 september naar dit lanceringsmoment. Afspraak om 19u aan De Munt. Laat zeker weten als je aanwezig zal zijn!
22 september, 19h @ De Munt
24 september, 12h @ De Munt

Vanaf half oktober starten we met de lokale bijeenkomsten. 
We zullen samen een paar uitstappen doen: O.a  de opera bezoeken, en starten met repeteteren! (twee-wekelijks)
Concreet willen we starten met een nieuw koor, waarbij het de bedoeling is dat iedereen, ook zonder bijzondere zangervaring, maar met veel zin om te zingen, mee vorm kan geven aan de interpretatie van de verhalen. Muzikanten zijn ook toegelaten!

We hebben de komende weken enkele afspraken met mogelijke begeleiders en willen in functie van zijn en jullie beschikbaarheid werken. We berichten jullie daar eind september over en spreken elkaar hopelijk voglende week.

Op 25 en 26 november kan je de story-tellers ontmoeten... Zij inspireren iedereen met de 2 mythes!
25 november 19u @ MUNTPUNT
26 november 19h @ Vaartkapoen (op deze avond gaan we in groep!!)

Daarna gaan de repetities verder.... tweewekelijks en indien nodig en haalbaar voor jullie wekelijks.
De begeleider van de groep wordt tijdens het artistieke proces voortdurend ondersteund door het artistieke team van De Munt (theatermaker Airan Berg, librettiste Martina Winkel en componisten Dick van der Harst, Howard Moody en een Arabische componist.)

Vanaf januari zullen we in Sint-Pieters-Woluwe ook starten met een groep "nieuwe media" - volgens dezelfde methodiek. Met nieuwe media bedoelen we film, geluiden, installaties... eerder als decor voor de opera bv... Dus wie eerder beeldend wil werken kan ook daarop wachten.

We kunnen werken naar 3 projecten: een communityconcert op 24 mei 2017;
dan kan verder gewerkt worden naar een tweede concert in november 2017.
Daarna gaat het tot de grote finale in mei 2018. Dan trekt een fantasievolle parade door de stad met de grote operaproductie!
Dat betekent dat de groep kan uitgebreid worden na mei 2017, of dat jullie beslissen te stoppen bijvoorbeeld ... .

Ter info: er zijn in andere gemeentes ook andere groepen: vb dans in Etterbeek, dabke (arabische volksdans) in Schaarbeek, etc... . Dus als jullie liever dansen, kan je ook daarbij aansluiten!

 

Info & inschrijvingen
Heb je interesse of vragen? Neem dan contact op met Ciska Vandendriessche (cultuurbeleidscoördinator) via mail cvandendriessche@woluwe1150.irisnet.be of 0478 52 49 48