Marlies mist de markt, en toch ...

Publicatiedatum: 
Donderdag, 30 april 2020 - 11:33

Ook tijdens onze afwezigheid in het gemeenschapscentrum willen we met jullie c(k)ontac(k)t houden. Vandaag vernemen we hoe Marlies, begeleider van onze  Nederlandse conversatiegroep, deze periode beleeft. Wil jij ook graag je ervaringen delen? Stuur een mailtje naar hilde.mees@vgc.be, zij neemt contact met je op om even bij te babbelen.

Hoe gaat het met je?
We zijn nog gezond. We houden ons aan de regels, dus houden afstand van iedereen. Dat valt ons wel zwaar want we zijn sociale beestjes.

Met wie deel jij je ‘kot’?
Met Thomas , mijn man. Onze dochter Paulien woont in Leuven en die hebben we nu al 6 weken niet gezien, dat zijn we niet gewend. Maar we horen elkaar regelmatig, we bellen, sturen WhatsApp-jes, … We proberen met onze beide dochters dagelijks contact te houden. 

Hoe ziet jouw Q-dag eruit?
We houden hetzelfde ritme aan als vroeger. In feite is daarin niet veel veranderd. Behalve dat we nu weinig naar buiten gaan. We hebben gelukkig een ruim huis waarin we elk ons ding kunnen doen. De hulp in het huishouden is weggevallen dus dat doen we nu zelf, maar we hebben er ook de tijd voor.

Wij hebben allebei een druk verenigingsleven en het buitenhuisgedeelte valt volledig weg. Wat komt ervoor in de plaats: bellen, mailen, zwaaien, praten onder een balkon. Of even aanbellen bij mensen voor een babbeltje aan de deur, met de nodige afstand.

En om 20u op straat applaudisseren voor alle helden. Elk nadeel heeft ook een voordeel, dat bewijs is er in onze straat: we leren onze buren beter kennen!

Wat stond er deze periode in je agenda en kan niet doorgaan?
Allerlei activiteiten met het Davidsfonds, uitstapjes met onze museumgroep, conversatielessen Nederlands of hulp bij Zoniënzorg, dat kan nu allemaal niet. Maar we proberen op allerlei manieren contact te houden met de mensen waarmee we anders ook verbonden zijn.

Bij het Davidsfonds zijn heel wat oudere mensen aangesloten die niet per mail bereikbaar zijn. Om met hen contact te houden hebben we een belronde georganiseerd. Velen zijn alleen, zij hebben het toch extra moeilijk.

De groep van mensen waarmee ik op donderdag Nederlandse conversatie oefen, stuur ik een opdracht of een artikeltje uit bijvoorbeeld de krant. Zo vernemen we toch zeker 1 keer in de week iets van elkaar. Of zij de oefeningen maken dat weet ik niet  maar ze zijn blij met een teken van leven. Dat geldt voor de meesten uit onze kennissenkring, verbonden blijven is heel belangrijk.
Wat doe je om te ontspannen?
‘Babbelen’ met onze kinderen, wandelen en fietsen. Alhoewel ik fietsen nu niet zo leuk vind.  Er wordt op straat gereden of op de stoep, alsof er geen regels meer zijn. Noem het maar chaos, daarom wandel ik nu liever. Zo is het eenvoudiger om een andere route te kiezen en afstand te houden.

En zo weinig mogelijk achter de computer. Al zorgt die ervoor dat je met iedereen contact kan houden, ik vind het toch te onpersoonlijk.

Wat is je (nieuwe) favoriete plek?
Een nieuwe favoriete plek heb ik niet. Maar vóór deze lockdown ging ik heel vaak naar de markt om verse groenten en fruit, zowel in Stokkel als in Mooi-Bos.
Die markten gaan niet door maar Dirk en Marleen, en ook Jef en Greet bezorgen je bestelling nu aan huis of leveren ze in een buurtwinkel. Dat vind ik zo leuk, 2 vliegen in 1 klap. Je steunt die handelaars en wij hebben verse producten aan huis.
Dit was een tip van onze dochter Marieke, ik ben er erg blij mee en maak er dankbaar gebruik van.

Wat mis je het meest?
Het nabije en lijfelijke contact met mensen. Een sociaal beestje hé?!
Maar het is belangrijk dat we nog even volhouden, samen komen we erdoor!

Heb je een tip tegen verveling?
Kijk naar de natuur, elke dag zie je verandering. De magnolia evolueert van roze naar groen, de narcissen zijn nu wel helemaal uitgebloeid, hier en daar steekt er een plantje zijn kopje boven de grond. Het ritme van de natuur zorgt voor rust.
Ben je recent nog eens tot in het Zoniënwoud  gewandeld? De hyacinten staan in bloei, dat is zo mooi.

Tip van Marieke en Marlies: wil jij ook graag verse groenten en fruit laten leveren door de marktkramers van Stokkel en Mooi-Bos?
Dirk en Marleen :  dirk-marleen@hotmail.com: bestelling ten laatste op donderdagavond doormailen; vrijdag/zaterdag thuisbezorgd  (zie ook op Facebook)
Jef en Greet Follet-Lefever: fruitforyou@telenet.be

Vlad, Hubert, Ciska, Laurien, Frank en Helmut lieten ons ook al eens binnenkijken.