ZONIËNMARS/ZONIËNKLANKEN: Wandelen, sport en muziek in het bos

Publicatiedatum: 
Maandag, 11 maart 2019 - 10:01

Op 28 april 2019 wandelen we voor de veertigste keer de Zoniënmars, een wandelevent in het Zoniënwoud dat de groene geheimen van Brussel onthult. Ook dit jaar wandelen we weer op het ritme van heerlijk klinkende wereldse Zoniënklanken. Muziekpublique, trouwe partner van de Zoniënmars/Zoniënklanken, selecteerde een aantal inspirerende muziekgroepen, die zonder versterking en verspreid over het bos hun mooiste klanken op ons los laten. Een wandelevent voor jong en oud, voor muziek- en natuurliefhebber, voor stads- en bosmens. 

ZMZK

Wandelen in het groen van Brussel

De Zoniënmars/Zoniënklanken is in de eerste plaats wandelen in de prachtige natuur van het Zoniënwoud. Het toverachtige woud staat voor meer dan 4000 hectare bos dat grenst aan de rand van Brussel. Er zijn maar liefst vijf natuurreservaten in ondergebracht en er wonen speciale diersoorten zoals de Koreaanse Eekhoorn, de Tjiftjaf of de Vuursalamander. De Zoniënmars/Zoniënklanken leidt je langs de mooiste wandelpaden, waarbij je kan kiezen uit een tocht van 5, 10 of 15 km. Lieve De Beir (centrumverantwoordelijke van GC WaBo): “We hebben het parcours van de 5km wat aangepast, zodat het beter toegankelijk is voor ouders met kinderwagens of rolstoelgebruikers. Ook het traject van de 15 km is lichtjes gewijzigd met een speciale lus rond de Boshut. Dit laatste parcours is trouwens ook geschikt voor Nordic Walking.”. Onderweg staan picknickplaatsen waar je in alle rust kan uitblazen.

Wereldse oerklanken

En er is uiteraard ook muziek, de Zoniënklanken. Al een aantal jaar op rij brengt Muziekpublique topmuzikanten naar het bos. Zij spelen er traditionele en wereldmuziek zonder versterking en in harmonie met de rust van het woud. De muzikanten zijn afkomstig van over de hele wereld en brengen hun traditionele muziekinstrumenten en buitengewone klanken mee. Zo kan je onderweg luisteren naar Raphaël De Cock, een echt stemkunstenaar en specialist in het zingen van boventonen. Bij deze techniek lijkt het alsof één persoon met twee stemmen tegelijk zingt. Je kan ook genieten van Nisia, het muzikale alter ego van de Siciliaanse percussioniste en zangeres Emanuela Lodato en de Belgische Vincent Noiret, virtuoos op de contrabas. De Congolese Tister Ikomo, bekend om zijn mix van traditionele dans, percussie en hedendaagse dans, treedt samen op met de Senegalees Mamadou Dramé, een virtuoze Koraspeler (een West-Afrikaans instrument). Tot slot vind je op het parcours zelf ook nog het trio Mostafa Taleb, Shahriar Sharifpour en Juliette Lacroix. Zij bespelen snaarinstrumenten zoals de cello en de Kemençhe (een instrument uit het Midden-Oosten). In de tuin van GC WaBo kan je genieten van een optreden van Nihil Obstat, een fanfare die een mix brengt van Klezmer en Balkanmuziek.

40 jaar Zoniënmars/Zoniënklanken

De Zoniënmars/Zoniënklanken blaast dit jaar 40 kaarsjes uit en dat laten we niet zomaar passeren. Samen met de VGC Sportdienst organiseren we een aantal leuke sportieve activiteiten. Zo kan je meelopen met een begeleide loop van 5 of 10 km of een Fit-O-Run van 10 km. Tijdens die laatste loop je en maak je onderweg gebruik van het bos voor intensieve krachtoefeningen. We zorgen ook voor yoga en meditatie tijdens een aparte wandeling van 5 km in het bos. Daarbij zoeken we de meest rustige en stille plekken van het bos op. En voor de kindjes halen we opnieuw het bewegingsparcours naar de tuin van GC WaBo. Heel de maand april kan je ook komen kijken naar een expo over 40 jaar Zoniënmars/Zoniënklanken. Lieve De Beir: “Voor deze tentoonstelling zijn we gaan graven in onze archieven. We hebben heel wat originele flyers en affiches van vroegere edities terug gevonden, maar ook bekers en trofeeën voor deelnemers, kunstwerkjes die wandelaars konden winnen, oude richtingaanwijzers en zelfs oude wandelschoenen. Het belooft de moeite om eens een kijkje te komen nemen!”.

Zoniënmars/Zoniënklanken, zondag 28/04/2018, vertrek tussen 8:00 en 15:00 uur.

• Muziek van 13:00 tot 17:00 uur (best te vertrekken tussen 12:30 en 14:00 uur om alle muzikanten aan het werk te zien)
• Optreden in de tuin van GC WaBo van 14:30 tot 17:00 uur
• Op het parcours van 10 km kruis je alle muzikanten, op de andere parcours kruis je er minstens één

Schrijf je in voor de:

• Begeleide loop van 5, 10 km en de Fit-O-Run, vertrek om 10:30 uur aan GC WaBo
• Yoga om 10:00 en om 13:00 uur (max. 20 deelnemers per groep) aan GC WaBo

Prijs:

• € 2 per persoon (reducties aan de kassa)
• € 3 per familie

Meer informatie kan je vinden op www.wabo.be/zonienmars-zonienklanken.
Volg ons via Facebook en Instagram (zonienmarsklanken)

Een project van GC WaBo, in samenwerking met GC Den Dam, GC Kontakt, GC Op-Weule, VGC Sportdienst, www.zoniënwoud.be en Muziekpublique. In het kader van N22, de 22 gemeenschapscentra van Brussel.