Veelgestelde vragen

INSCHRIJVEN

Er zijn gratis en betalende activiteiten.
- Je vindt de prijs van de activiteit op onze website en in onze brochures en flyers.
- Brusselaar met beperkte financiële middelen? Je kunt genieten van een verlaagde prijs via de Paspartoe tegen kansentarief. Lees er meer over op de website van Paspartoe of vraag ernaar aan ons onthaal. 
-Schrijf je meerdere kinderen (van hetzelfde gezin) in? Dan krijg je € 2,00/dag korting voor het 2de en 3de kind.

Inschrijven via onze website kan via de knop ‘Schrijf je in’. Deze knop staat rechtsboven de pagina van de activiteit. Heb je geen computer of heb je hulp nodig? Kom dan naar het onthaal van het gemeenschapscentrum. Je vindt onze openingsuren hier. Je kan niet telefonisch inschrijven.

Ja, onze collega’s van het onthaal schrijven je graag in.

Je kan cash betalen, of met je bankkaart (bancontact), Visa of Mastercard. Schrijf je online in? Dan betaal je via de website ‘https://tickets.vgc.be' met je bankkaart (bancontact), Visa en Mastercard.

Ja. Met een Paspartoe tegen kansentarief krijg je korting op onze activiteiten. Kom naar ons onthaal om een gratis Paspartoe tegen kansentarief aan te maken. Je toont aan dat je recht hebt op het kansentarief door een van deze documenten te tonen:
- Attest of klevertje van het ziekenfonds (recht op verhoogde tegemoetkoming)
- Of een attest van een organisatie budgetbeheer, van een collectieve schuldbemiddelaar of van het OCMW of een vonnis of een verklaring van een schuldbemiddelaar
- Of een voucher van een organisatie erkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Nee. Activiteiten worden georganiseerd voor een specifieke leeftijdsgroep. We maken geen uitzonderingen voor kinderen die te jong of te oud zijn.

SPEELWEKEN EN SPORTKAMPEN

We verdelen de kinderen in groepen op basis van leeftijd. Als kinderen dezelfde leeftijd hebben, zitten ze zeker in dezelfde groep.
Zijn de kinderen niet even oud en willen ze toch graag in dezelfde groep? Vraag dit zeker even na bij de verantwoordelijke ter plaatse of dit kan.

Je kind draagt het best speelkleding die gemakkelijk zit en die vuil mag worden. Geef ook kleding mee om buiten te kunnen sporten en spelen, zoals aangepaste schoenen, een trui en (regen)jas.

Ja, geef een lunchpakket, drinkfles en gezonde tussendoortjes (tien- en vieruurtje) mee met je kind. Je krijgt een week op voorhand een e-mail met een lijstje wat nodig is.

De activiteiten tijdens een speelweek zijn gevarieerd en aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Het programma krijg je vooraf per mail.
De dag is zo ingedeeld:
· 8.30 - 9.00 u.: opvang
· 9.00 - 12.00 u.: activiteiten
· 12.00 - 13.00 u.: middagpauze
· 13.00 - 16.00 u.: activiteiten
· 16.00 - 17.00 u.: opvang

Ja, er is gratis opvang van 8.30 uur ’s morgens en tot 17.00 uur ’s avonds.

Kinderen uit gezinnen met beperkte financiële middelen genieten van een verlaagde inschrijvingsprijs via de Paspartoe tegen kansentarief. Via de website van Paspartoe of aan ons onthaal kom je er meer over te weten.  
Schrijf je meerdere kinderen (van hetzelfde gezin) in? Dan krijg je € 2,00/dag korting voor het 2de en 3de kind.
Heel wat diensten, organisaties of gemeenten helpen financieel bij een inschrijving voor speelweken. Hier vind je een overzicht voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Ja. Heeft je kind nood aan extra begeleiding of aangepaste infrastructuur? Contacteer ons dan minimum 4 weken voor de start van de speelweek, dan bekijken we samen wat er mogelijk is.

Je kan steeds inschrijven op de wachtlijst. Dit is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt, contacteren we je. Wil je kind nog steeds meedoen, dan kan je betalen en is je kind effectief ingeschreven. Of zoek een andere speelweek op de activiteitenpagina van jonginbrussel.be

Mijn kind is ziek, kan ik de speelweek annuleren?
Wanneer je kind ziek is, kan je de speelweek annuleren. Bezorg binnen de 5 werkdagen na de start van de ziekte of het ongeval een gedateerd medisch attest aan het gemeenschapscentrum via kontakt@vgc.be. Geef ook je rekeningnummer door. Zo betalen we je het inschrijfgeld van het aantal resterende dagen snel terug.

Ik wil annuleren voor een niet-medische reden.
Annuleer je 30 kalenderdagen voor de start van de speelweek? Dan krijg je het volledige inschrijvingsgeld terug. Stuur hiervoor een mail naar kontakt@vgc.be en vermeld je naam, je rekeningnummer en de datum van de speelweek.
Annuleer je minder dan 30 kalenderdagen voor de start van de speelweek? Dan krijg je geen geld terug.

Ja. Bij minder dan 6 inschrijvingen kunnen we beslissen om de speelweek te annuleren. Ook in gevallen van overmacht kan dit gebeuren. Het inschrijvingsgeld wordt in deze gevallen steeds volledig terugbetaald.

Ja, kinderen moeten Nederlands spreken en begrijpen.

De inschrijvingen starten voor iedereen op hetzelfde moment.  
1/4de van de plaatsen reserveren we voor kinderen uit gezinnen met  beperkte financiële middelen, via de Paspartoe tegen kansentarief.  
Heeft je kind een beperking? Neem dan contact op met ons vooraleer je jouw kind inschrijft.  

Er zijn drie tarieven in ons gemeenschapscentrum: het standaardtarief, het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief en een korting van € 2,00/dag voor het 2de en 3de kind van hetzelfde gezin. 

Je krijgt van het gemeenschapscentrum deze documenten voor een (gedeeltelijke) terugbetaling:
· Fiscaal attest: als je je kind inschreef, krijg je het volgende kalenderjaar automatisch een fiscaal attest in je mailbox. Heb je geen mailadres? Dan wordt het fiscaal attest verzonden naar je postadres.
· Ziekenfonds: je ziekenfonds (mutualiteit) zorgt vaak voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van kampen, speelpleinwerking en meerdaagse (sport)activiteiten. Download je attest via tickets.vgc.be in jouw ouderzone. 
· Heel wat diensten, organisaties of gemeenten helpen financieel bij speelweken. Hier vind je een overzicht van de compensaties.  

Wij houden alle gevonden voorwerpen zonder houdbaarheidsdatum maximaal één maand bij. Ben je iets verloren? Neem contact op met ons. Je kan je verloren voorwerp ophalen tijdens de openingsuren. Opgelet: Het gemeenschapscentrum is niet verantwoordelijk voor diefstal door derden, verlies binnen het gebouw of beschadiging van persoonlijk materiaal.

Meld het meteen aan een van onze collega’s. Pesten wordt niet getolereerd. We luisteren naar jullie verhaal, laten je kind aan het woord en bekijken samen hoe we de situatie kunnen aanpakken.

Zonder schriftelijke toelating mogen kinderen niet alleen naar huis. Je kan dit aanduiden op de medische fiche tickets.vgc.be onder ‘vragenlijsten’ bij ‘naam van jouw kind’. 

Er zijn jaarlijks 4 inschrijfmomenten voor de speelweken:
- De week na de kerstvakantie voor de speelweken van krokus en Pasen.
- De week na de paasvakantie voor de speelweken van de zomervakantie.
- Een moment in juni voor het volgend schooljaar.
- De week na de zomervakantie voor de speelweken van de herfst- en wintervakantie.

De exacte inschrijfdatum vind je in onze nieuwsbrief, website, sociale media en in onze brochures.

Nee. Alle communicatie, zoals fiscaal attest en facturen, is persoonlijk en gekoppeld aan de account die je aanmaakt bij de registratie. Als je andere kinderen inschrijft onder jouw account zal je dus een foutief fiscaal attest of een foutieve factuur krijgen. De factuur blijft ook gekoppeld aan jouw account en jij bent verantwoordelijk voor de betaling.

We controleren altijd de medische fiches zodat we op de hoogte zijn van de allergieën en intoleranties. Het is dus belangrijk om de vragenlijst goed in te vullen op tickets.vgc.be: onder ‘vragenlijsten’ > ‘naam kind’.

CURSUSSEN VOOR VOLWASSENEN

Voor sportieve cursussen draag je best sportkleding waarin je makkelijk kan bewegen en sportschoenen. Voor creatieve cursussen en kookcursussen draag je best kledij die vuil mag worden. Specifieke informatie krijg je per cursus per e-mail een week op voorhand. 

Voor sportieve cursussen breng je best een drinkfles mee. Als je specifieke materialen moet meebrengen, sturen we je dit via e-mail een week op voorhand. 

De meeste cursussen starten begin oktober en eindigen eind mei. De exacte start- en einddatum krijg je bij de inschrijving. Tijdens vakantieperiodes en op officiële feestdagen zijn er geen activiteiten.

Er zijn twee tarieven in ons gemeenschapscentrum: het standaardtarief en het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief. Verder zijn er geen kortingstarieven.
Voor sportactiviteiten zijn er tussenkomsten van het ziekenfonds (de mutualiteit) of gemeente mogelijk, sommige activiteiten zijn fiscaal aftrekbaar: je vindt hier meer info. 

Ja. Heb je extra begeleiding of aangepaste infrastructuur nodig? Contacteer ons dan minimum 4 weken voor de start van de cursus, dan bekijken we samen wat er mogelijk is. 

Schrijf je in op de wachtlijst. Dat is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt word je gecontacteerd in volgorde van inschrijving op die wachtlijst. Wil je nog steeds meedoen, dan kan je betalen en je effectief inschrijven. 

Ik ben ziek. Kan ik de cursus annuleren? 
Als je ziek bent kan je annuleren. Bezorg binnen de 5 werkdagen na de start van de ziekte of het ongeval een gedateerd medisch attest aan het gemeenschapscentrum via kontakt@vgc.be. Geef ook je rekeningnummer door. Zo betalen we je het inschrijfgeld van het aantal resterende dagen snel terug. 

Ik wil annuleren voor een niet-medische reden. 
Annuleer je 14 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je het volledige inschrijvingsgeld terug. Stuur hiervoor een mail naar kontakt@vgc.be en vermeld je naam, je rekeningnummer en de datum van de cursus.  
Annuleer je minder dan 14 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je geen geld terug. 

Ja. Bij minder dan 6 inschrijvingen kunnen we beslissen om de cursus te annuleren. Ook in gevallen van overmacht kan dit gebeuren. Het inschrijvingsgeld wordt in deze gevallen steeds volledig terugbetaald.  

In sommige cursussen wel, andere niet. Via de taaliconen zie je welk niveau Nederlands je moet hebben.  

De startdatum voor de inschrijvingen is voor iedereen hetzelfde. 1/4de van de plaatsen wordt gereserveerd voor Brusselaars met een Paspartoe tegen kansentarief. Heb je een beperking? Neem dan contact op met ons vooraleer je je inschrijft.  

Het onthaal van het centrum kan een verzekeringspapier opstellen. Vraag het aan je lesgever. Dat papier kan de dokter verder invullen. In bepaalde gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten.  

We controleren altijd de medische fiches zodat we op de hoogte zijn van de allergieën en intoleranties. Het is dus belangrijk om de vragenlijst goed in te vullen op tickets.vgc.be: onder ‘vragenlijsten’ > naam. 

ALGEMEEN

Nee. Wij organiseren geen taallessen Nederlands, of Nederlandstalige ateliers voor niet-Nederlandstalige kinderen die niet naar het Nederlandstalig onderwijs gaan. Alle activiteiten voor kinderen gaan door in het Nederlands. Kinderen moeten Nederlands begrijpen en spreken om mee te kunnen doen, dat is in het belang van de kinderen en de begeleiding. 

Ja, wij zamelen graag materiaal in:
-We nemen actief deel aan acties in de loop van het jaar. Hou daarvoor onze website of Facebookpagina in de gaten.
- Mail naar kontakt@vgc.be als je twijfelt of jouw materiaal bruikbaar is.

Met uitzondering van assistentiehonden, zijn dieren niet toegelaten in het gebouw.

Wij houden alle gevonden voorwerpen zonder houdbaarheidsdatum maximaal één maand bij. Ben je iets kwijt? Neem contact op met ons. Je kan je verloren voorwerp ophalen tijdens de openingsuren. Opgelet: het gemeenschapscentrum is niet verantwoordelijk voor diefstal door derden, verlies binnen het gebouw of beschadiging van persoonlijk materiaal.

Jazeker!
- Wil je graag als beroepskracht bij ons werken? Bekijk de website van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.
- Wil je graag bij ons stage lopen? Of als animator of vrijwilliger aan de slag? Neem contact met ons op via kontakt@vgc.be of 02 762 37 74.

Wij organiseren verschillende sportlessen tijdens het jaar.
Tijdens de schoolvakanties zijn er regelmatig sportweken voor kinderen.
Het volledige overzicht vind je op onze activiteitenpagina
Bekijk hier het Nederlandstalige sportaanbod in Brussel.
Of klik hier voor een overzicht van alle sportmogelijkheden in Brussel, ook in andere talen.