Een Fietsbieb in Kontakt

Fietsbieb opent op woensdag 5 juni

Samen met Beweging.net, Brede School SPW en de gemeente SPW werkt GC Kontakt toe naar de opening van de fietsbieb!

Maar wat is een Fietsbieb?
De Fietsbieb is een uitleendienst van fietsen, voor kinderen van 2 tot 12 jaar, opgestart door Beweging.net. Tijdens een kinderleven heb je grosso modo vijf fietsen nodig. In plaats van ze telkens aan te kopen, betaal je elk jaar een lidmaatschap en kan je de fiets dat jaar lenen en wisselen indien nodig.
In Brussel zijn er een tiental Fietsbiebs/Vélothèques, in heel Vlaanderen en Brussel samen gaat het om meer dan 100 Fietsbiebs. In SPW is er nog geen Fietsbieb, en vonden we met GC Kontakt en de gemeente enthousiaste partners om er één op te zetten. We krijgen veel vragen van gemeenten, het is een project dat boomt.
Elke Fietsbieb die nieuw opstart, krijgt 30 kinderfietsen van verschillende inchmaten die rijklaar zijn. Die fietsen zijn door sociale economie zoals Groep Intro helemaal in orde gezet.

Wie mag er gebruik maken van de Fietsbieb?
Iedereen is welkom. Bovendien kunnen mensen ook fietsen bij ons binnenbrengen die we dan opnieuw klaarmaken voor uitleen. Dat maakt het project ook duurzaam: uitlenen in plaats van aankopen en weggooien. Op die manier hebben we al veel kinderfietsen uit zolders, kelders en garages ‘gered’. We willen zoveel mogelijk ketten op de fiets zetten. Elk kind op de fiets, is een fietser gewonnen. En jong geleerd, is oud gedaan. Dat is de hoofddoelstelling, maar het is een win-win op vele vlakken en thema’s. Naast het feit dat we meer mensen op de fiets krijgen die hiervoor geen budget zouden hebben, krijgen we ook mensen over de vloer die vanuit het idee van delen en hergebruik naar Fietsbieb komen.

Welke fietsen komen in aanmerking?
We hebben kinderfietsen van 12 inch tot 26 inch, of voor wie dat niets zegt, voor ongeveer van 2 tot 12 jaar.
Wie een kinderfiets in goede staat aan Fietsbieb schenkt, krijgt een jaar gratis lidmaatschap in ruil, voor zichzelf of om door te geven.

Wat kost een lidmaatschap?
Gebruikers betalen 20 euro per kind per jaar, of minder met tussenkomst via OCMW. Voor dat bedrag kan je per kind een fiets naar keuze lenen. Krijgt het kind tijdens het jaar toch een groeischeut, wil je eens een ander kleurtje of model, dan kan je de fiets ook nog eens komen omruilen. Per ontleende fiets betaal je ook een waarborg van 20 euro. Je onderhoudt de fiets zelf, alleen grote herstellingen te wijten aan slijtage nemen onze vrijwilligers-fietsfixers op.

Wanneer zal de Fietsbieb open zijn?
Een fietsbieb is 1 dag per de maand open, hoe dat in SPW precies in zijn werk zal gaan moeten we nog verder afstemmen met alle partners en vrijwilligers. We hopen te kunnen starten in mei -juni op de site van GC Kontakt.

Wat doen we met enthousiaste vrijwilligers?
Die kunnen zeker bij ons aan de slag! Fietsbiebs worden gedragen door vrijwilligers, die door Beweging.net ondersteund worden. Je hebt fietsmechaniciens – we noemen hen fietsfixers - die de fietsen herstellen, juist afstellen enzovoort, administratieve krachten die het lidmaatschap en uitlenen coördineren, onthaalmedewerkers die de mensen wegwijs maken in het systeem, hen op openingsdag begeleiden, een drankje aanbieden, … en vrijwilligers die de Fietsbieb bekend maken bij de ouders, grootouders en scholen.

Wil je ook mee ketten op de fiets zetten? Stuur dan een mail naar sintpieterswoluwe@fietsbieb.be of woluwesaintpierre@fietsbieb.be 
Volg ons op https://www.facebook.com/FietsbiebVelothequeBXL 

In de media: Ouverture de la première vélothèque à Woluwe-Saint-Pierre - BX1