Circulaire economie

Een circulaire economie gaat verder dan alleen maar recycleren. 
Hierop inzetten verlaagt de druk op milieu en klimaat.
Kontakt doet mee!

Hof van Orban

Hof van Orban is het samenwerkingsproject van het LDC ‘t Koetshuis en GC Kontakt op de site die wij delen op de Orbanlaan 54.  
Onder de ‘paraplu’ van Hof van Orban wordt de site (tuin) beschikbaar gesteld aan iedereen die een goed idee heeft, dat past bij de doelstellingen (samenwerking en ontmoeting) van Hof van Orban. We hopen dat het project een springplank kan zijn voor nieuwe initiatieven vanuit de gemeenschap, zo wordt de site hopelijk meer en meer een ontmoetingsruimte in een groene stadsoase. 

Fase 1 van het project bestond uit de vergroening van de site door enkele parkeerplaatsen te laten plaatsmaken voor een grote moestuin (zonnebloemen, appels, rabarber, citroenmelisse, munt...jawel!). Wij werkten hiervoor samen met de leerlingen van het Don Bosco Instituut, o.a. voor het maken van de plantenbakken en voor het ontwerpen van een eigen logo voor Hof van Orban! 
In een volgende fase organiseren we activiteiten, samen met vrijwilligers, rond verschillende thema’s: denk aan een eetbare plantenwandeling, het maken van je eigen hoestsiroop, het creëren van een troostplek in de tuin, een oogstfeest …  

We laten ons inspireren door verschillende initiatieven die in Brussel recent zijn ontstaan (Parckfarm in Laken, Gate in Anderlecht, “Ferme des Chants des Cailles” in Watermaal Bosvoorde, enz). 

ProxCity

Op de site van Kontakt zijn bepaalde projecten niet in lockdown gegaan, maar net ontstaan uit noodzaak en uit de samenwerking tussen verschillende partners in de gemeente.

Zo is ProxCity een solidariteitsnetwerk van verschillende vzw’s in de gemeente Sint-Pieters-Woluwe die de krachten bundelen om hulp te bieden aan inwoners in een kwetsbare situatie;
mensen die over beperkte middelen beschikken, niet goed ter been zijn of zonder job zijn gevallen bijvoorbeeld.  

FreeGo

FreeGo is een solidaire koelkast waar iedereen terecht kan, van woensdag tot en met zaterdag, voor verse ingrediënten om zelf een maaltijd mee te bereiden. Het voedsel wordt gerecupereerd via verschillende supermarkten in de buurt. 

In de keuken van Kontakt worden er wekelijks honderden maaltijden bereid door de koks Main en Mahmoud van vzw Our Worlds, die door vrijwilligers met de bakfiets aan huis worden geleverd.  

Een stevig netwerk dus van partners die elk hun steentje bijdragen en ervoor zorgen dat niemand wordt vergeten. De knowhow van dergelijke initiatieven wordt in een stuurgroep gedeeld en de uitwisselingen zijn zeer leerrijk.

Giftbox en boekenruilkast

Maak iemand blij met spullen die je zelf niet meer nodig hebt en gun ze een tweede leven.

Heb jij ook spulletjes die je niet meer gebruikt, maar die toch in je kast blijven staan? Waarom ze niet doorgeven aan iemand anders ? Je maakt iemand gelukkig met wat jij niet meer nodig hebt en je verkleint de afvalberg. Via onze giftbox vinden ze een tweede thuis. (We vinden het fijn als je enkel proper en bruikbaar materiaal in de kast plaatst.)Het principe van een boekenruilkast is heel eenvoudig: je kiest een boek uit het rek en/of ruilt het voor een boek uit je eigen boekenkast. Misschien is je boekenkast overvol en moet je plaatsmaken voor andere boeken, of heb je een geweldig boek gelezen dat je wil delen met anderen. Kom gerust eens snuisteren.

Plastiek dopjes

De dopjesactie is een steunactie ten voordele van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw (BGG) in Tongeren. Sinds 1990 leidt het centrum geleidehonden op die ze daarna kosteloos ter beschikking stelt aan personen die blind of slechtziend zijn en dit over heel België. Het BCG zorgt ook voor de nodige opvolging van de geleidehond en zijn nieuwe baas.

De ingezamelde dopjes worden verkocht aan een recyclagebedrijf dat er duurzame paletten van maakt.
Enkele voorbeelden van dopjes die je mag brengen: smeerpasta's, choco, plastic wijndoppen, sauzen, kruiden,  spuitbussen, sportdrank, melk, frisdrank, water, haarproducten, azijn,...
Wat hoort er niet thuis: metalen schroefdoppen, wasspelden, handsproeiers, pompjes, rubberen doppen, kroonkurken, lipjes van blikken, doppen groter dan 25 cm doorsnede.